Ekwip
Docenten

Dr. Leo van Vlimmeren, kinderfysiotherapeut, onderzoeker, docent kinderfysiotherapie

 

In 2002 startte Leo van Vlimmeren, destijds kinderfysiotherapeut te Veghel, een wetenschappelijke studie, getiteld Asymmetrie op de zuigelingenleeftijd; de invloed van conservatieve behandeling, kinderfysiotherapie, op het beloop van deformatieve plagiocephalie en motorische ontwikkeling. In Ziekenhuis Bernhoven te Veghel werden 400 gezonde kinderen vanaf de geboorte, twee jaar lang nauwkeurig gevolgd aan de hand van diverse metingen, waaronder de vorm van het hoofd d.m.v. plagiocephalometrie. Beinvloedbare factoren op zuigelingenasymmetrie, waaronder voorkeurshouding, schedelafplatting en asymmetrische motoriek werden vastgesteld. Kinderfysiotherapie bleek een significante en klinisch relevante vermindering van deformatieve plagiocephalie te geven. Leo promoveerde op 24 april 2007 met het proefschrift Asymmetry in Infancy aan de Universiteit Utrecht.

Sinds 2006 organiseert hij de EKWIP workshops. Vanaf 2009 werkt hij als kinderfysiotherapeut / onderzoeker in het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc te Nijmegen. Leo was redactielid van de Landelijke JGZ-richtlijn Preventie, signalering en aanpak van voorkeurshouding en schedelvervorming (mei 2012). De richtlijn, de samenvatting, de overzichtskaart, folders en overige informatie zijn te downloaden van de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) . Ook was hij redactielid van de JGZ-Richtlijn excessief huilen (Maart 2013), welke eveneens volledig via de NCJ-website te zien is.

Hij publiceerde diverse internationale en nationale artikelen over het onderwerp zuigelingenasymmetrie, in het Jaarboek Fysiotherapie/ Kinesitherapie 2012, en in het hoofdstuk Kinderorthopedische problematiek van het boek Kinderfysiotherapie 2000, 2006 en 2013. Met Marjolein van Velsen schreef hij het KNGF-NVFK IOF jaarprogramma Zuigelingenasymmetrie (2013) en een IOF jaarprogramma over de Richtlijn Congenitale Musculaire Torticollis (2017).

Leo was mede-projectleider van de HEADS studie naar het effect van helmredressietherapie en co-promotor van dr. Renske van Wijk, die in 2014 promoveerde aan de Universiteit Twente met haar proefschrift Positional skull deformation in infants: heading towards evidence-based practice.

Van 2003 tot 2011 was hij lid van de Commissie Wetenschap en Scholing NVFK en van 2011 tot 2018 lid van de Sectie Na-, Bijscholing en Congressen NVFK. Van 2011-2015 was hij bestuurslid van de Stichting Wiegedood te Utrecht, vanaf 2015 is hij lid van de Expertpool Preventie Wiegendood van het NCJ en lid van de Landelijke Werkgroep Wiegendood, welke m.i.v. 2018 is overgegaan in de Expertisegroep Wiegendood van de NVK. Hij was docent aan de opleidingen kinderfysiotherapie van Utrecht, Breda en Rotterdam.

 

Drs. Marjolein van Velsen, kinderfysiotherapeut, pedagoog, docent kinderfysiotherapie

 

Na haar opleiding fysiotherapie (1991) studeerde Marjolein Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie Sport, Bewegen en Gezondheid (1994). Daarna volgde de opleiding Kinderfysiotherapie (1999). Vanaf die tijd is zij werkzaam als kinderfysiotherapeut in Bleiswijk, bij de kinderfysiotherapie praktijk Fysiokids Lansingerland. Marjolein doceerde op verschillende locaties, onder andere bij de Stichting Nascholing Kinderfysiotherapie Zeist (KNGF Module Methodiek), bij de Opleiding Kinderfysiotherapie te Utrecht en heden aan de Hogeschool Rotterdam. Zij was superviserend onderzoeksassistent bij het promotie onderzoek van Leo van Vlimmeren. Vanaf 2009 ontwikkelde zij mede de Minor Kinderen aan de Hogeschool van Amsterdam en verzorgde daar onderwijs voor de studenten van het domein Gezondheid. Vanaf 2012 is Marjolein kerndocent aan de Hogeschool Rotterdam-sectie kinderfysiotherapie.

Met Leo van Vlimmeren schreef zij het KNGF-NVFK IOF jaarprogramma Zuigelingenasymmetrie.

Marjolein is docent bij EKWIP, waar zij samen met Leo de Workshops Zuigelingenasymmetrie 2 en 3 ontwikkelde en bij alle workshops doceert.

Data Workshop 1

24 september 2022

11 februari 2023

23 september 2023

 

Data Workshop 2

8 oktober 2022

11 maart 2023

7 oktober 2023

 

Data Workshop 3

5 november 2022

1 april 2023

4 november 2023

 

 

 

Workshops

> Workshop 1

> Workshop 2

> Workshop 3

 

PCM

Meetband

Info

 

Contact

Info@ekwip.nl

0413-353919

 

 

 

Literatuur - Docenten -

PCM - Over EKWIP